Tiesitkö? Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa

Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Saat vähennystä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.

Ostaessai kotiisi tai vapaa-ajan asuntoosi palveluja saat vähentää tiettyjen ehtojen täyttyessä osan kuluista verotuksessasi. Vähennykseen oikeuttavat hoiva- ja huoltotyöt, kunnossapito- ja perusparannustyöt, kotitaloustyöt, IT-asennukset ja neuvontapalvelut.

Tässä linkki Veronmaksajat.fi sivustolle: Kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt

Sinun on haettava vähennystä saadaksesi sen. Maksetut työkorvaukset ja tehdyt työt tai vaihtoehtoisesti palkat ja palkan sivukulut ilmoitetaan esitäytetyssä veroilmoituksessa ja verottaja tekee vähennyksen verostasi suoraan. Työn teettäjä saa hyödyn veronpalautuksena.

Työn teettäjänä voit hakea ennakonpidätysprosenttisi pienennystäkotitalousvähennyksen perusteella eli haet muutosta verokorttiisi samana vuonna, kun vähennykseen oikeuttavat menot syntyvät. Kotitalousvähennyksen tiedot siirtyvät automaattisesti veroilmoitukselle. Sama koskee palkka.fi -palvelua käyttäviä. Esitäytetty veroilmoitus on syytä tarkistaa ja lisätä tarvittaessa kotitalousvähennystä koskevat tiedot. Kotitalousvähennystä saa myös kotitalous-, remontti- ja tietotekniikkatöistä, jotka tehdään henkilön tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Henkilön on kuitenkin maksettava itse kustannukset, jos hän haluaa vähennyksen omaan verotukseensa. Vanhemmat tai isovanhemmat eivät voi niitä tällöin maksaa.

Kotitalousvähennyksen määrä

Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennyksen saat vain työn osuudesta. Kotitalousvähennyksenä vuonna 2017 saa vähentää 50 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta tai 20 prosenttia maksetusta palkasta ja palkan sivukulut.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2017 on 2 400 euroa vuodessa ja se voi koostua pelkästään kotitalous-, remontti- tai tietotekniikkatöistä tai näistä kaikista. Muista että vuotuinen omavastuusi on 100 euron.

Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2017 yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5 000 euroa [(5 000 x 50 %) – 100) = 2400 euroa]. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2017 saada yhteensä 4 800 euron vähennykset. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos 2 400 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

Tutustu myös Verohallinnon ohjeeseen: Kotitalousvähennys verotuksessa