Näin omakotitalojen hinnat kehittyivät eri kunnissa – lista paljastaa erot

Lähde: Taloussanomat 1.9.2017 I Pia Kujala

Omakotitalojen keskihinnoissa oli alkuvuonna näkyvissä pientä tasaantumista, Maanmittauslaitoksesta kerrotaan.
Omakotitalojen hintakehityksessä oli alkuvuonna eroja isojen kaupunkien välillä. Maanmittauslaitos kertoi eilen, että ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana hinnat olivat nousseet Oulussa 5 prosenttia, Turussa 3 prosenttia ja Espoossa 2 prosenttia.

Keskihinnat olivat puolestaan laskeneet Helsingissä 9 prosentin verran ja Vantaalla 4 prosenttia. Tampereella hinnat pysyivät ennallaan.

Kuntien välillä on selviä eroja hintakehityksessä, kuten alla olevasta taulukosta käy ilmi. Jos kauppoja on ollut vähän, hinnanmuutokset voivat olla rajujakin riippuen siitä, millaisia taloja on satuttu myymään.

Espoossa olivat kalleimmat talot alkuvuonna: siellä mediaanihinta oli 479 000 euroa. Helsingissä mediaanihinta taas oli yli 100 000 euroa pienempi: 370 000. Vantaalla mediaanihinta oli 306 000 euroa.

Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava Taito Toppinen huomauttaa, että omakotitalojen hintavertailu on vaikeaa tai joissakin tapauksissa jopa mahdotonta.

– Helsinkiä ei ole mielekästä verrata esimerkiksi Espooseen tai Vantaaseen. Helsinki on rakennettu tiiviisti, mutta niin, ettei kaupungissa kovin suurta omakotitalokantaa ole, joten Helsingin asuntokauppakaan ei ole omakotitalopainotteista.

Maanmittauslaitoksen kauppatilasto kattaa pelkästään kiinteistöt, joten siinä ei ole mukana asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Kiinteistökauppoja tehdään Maanmittauslaitoksen arvion mukaan noin kolme prosenttia enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna.

Tänä vuonna on tehty jo 35 600 kiinteistökauppaa, kun viime vuonna tehtiin 59 500 kiinteistökauppaa.

– Aallonpohja kiinteistökauppojen määrässä on jo saavutettu, ja kauppa on ylipäätään piristynyt koko maassa, Toppinen sanoo.

Omakotitalojen hintojen muutos kunnittain