Asunnon osto

Omakotitalon tai asunnon osto mielessä? Kotikatu LKV on oikea valinta omakotitalon ja asunnon ostoon. Tiedämme, että asunnon osto on varsin iso askel – siksipä vastaamme mielellämme eteen tuleviin kysymyksiin. Olemme asunnon oston tukena pääkaupunkiseudulla, kuten Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella ja Kotkan alueella. Tarjoa myös muualla Suomessa olevaa kohdettasi meille. Pidämme mielemme avoimina ja katsotaan voimmeko olla apunasi.

Välitämme kodiksenne juuri Sinun ja perheesi näköisen asunnon – ota yhteyttä.

Ensiasunnon ostaminen

Ensiasunnon ostajana, eli olet 18 vuotta täyttänyt, mutta et vielä 40 vuotta täyttänyt kaupantekohetkellä, etkä ole omistanut vähintään puolta asunnon omistukseen oikeuttavista osakkeista tai kiinteistöstä aiemmin, saat verosta vapautuksen yhden kerran.

Huomioi myös lainaa hakiessasi, että lainaan lisätään luotonvaraus- ja nostokuluja, sekä mahdollisia lainaturvavakuutuksia. Remonttikuluissakin kannattaa arvioida ne yläkanttiin, sillä yllätyksiä saattaa hyvin tulla.

Osakehuoneisto

Osakehuoneiston kaupassa ostat osakkeet, jotka oikeuttavat asunnon hallintaan. Asukkaat omistavat ja hallitsevat asunto-osakeyhtiötä. Sen johtamisessa on tärkeimmässä asemassa yhtiöjärjestys, jossa määrätään yhtiön ja osakkaiden velvollisuudet ja oikeudet. Joissakin tapauksissa yhtiöjärjestyksen määräykset menevät jopa Asunto-osakeyhtiölain edelle.

Ostajana sinun tulee tutustua taloyhtiön taloudesta kertoviin asiakirjoihin kuten tilinpäätökseen toimintakertomuksineen, tulokseen ja taseeseen sekä talousarvioon. Taloyhtiön on lain mukaan myös esitettävä vuosittain yhtiökokoukselle tulevien remonttien suunnitelma jota kutsutaan kunnossapitotarveselvitykseksi.

Huomaa kuitenkin, että se ei ole yhtiön hallitusta sitova, vaan suuret remontit päätetään aina yhtiökokouksessa.

Omakotitalo

Omakotitalokiinteistöä voidaan hallita niin omistamalla kuin vuokraoikeudenkin nojalla. Omistuskin voi olla jaettu määräosiin ja määräalaan. Ammattitaitoinen välittäjä onkin paras tietolähde kiinteistön ostajalle, sillä kiinteistön omistukseen, maa-alan rajoihin, rasitteisiin ja rasituksiin, kiinnityksiin ja vallinnanrajoituksiin on syytä paneutua huolella ja välittäjän tulee selonottovelvollisuutensa puitteissa selvittää kaikki oleelliset tiedot.

Huomaa, että kiinteistön ostotarjouskaan ei sido ostajaa ja myyjää, jollei sitä ole laadittu esisopimuksen muotoon määrämuotoisena, joka on kaupanvahvistajan vahvistettava. Vuonna 2013 on tullut mahdollisuus myös sähköiseen kaupanvahvistukseen, joka tosin soveltuu vain yksinkertaisimpiin kiinteistökauppoihin.

Kustannuksia tulee kauppahinnan lisäksi mahdollisesta varainsiirtoverosta, joka on asunto-osakkeissa 2 % velattomasta hinnasta (eli myös mahdollisesta yhtiölainasta) ja 4 % kiinteistöissä.

Ota yhteyttä, autamme aina mielellämme

Jaa sivu tutuillesi tästä:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin