Mitä välittäjä tekee, kun osakehuoneiston kauppa on saatu päätökseen?

Kun osakehuoneiston kauppa on saatu päätökseen, niin välittäjä toimittaa isännöitsijälle kopion osakekirjasta siirtomerkinnöillä, kauppakirjakopion, varainsiirtoverolaskelman ja kuitin maksetusta varainsiirtoverosta, ellei ostaja ole ollut ensiasunnon ostaja.

Tiesitkö, että ensimmäisestä omaksi kodiksi ostetusta asunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, joka on normaalisti 2 prosenttia asunto-osakkeen ja 4 prosenttia kiinteistön kauppahinnasta. Veroedun saadaksesi tulee ostajan omistaa asunnosta vähintään puolet ja olla 18–39-vuotias.

Vasta kun nämä asiakirjat on toimitettu isännöitsijälle voidaan uusi omistaja kirjata asunto-osakeyhtiön osakasluetteloon. Tämä on syytä tehdä välittömästi, vaikka tekisit kauppaa ilman välittäjää, sillä asuntoa myytäessä uudestaan on isännöitsijäntodistukseen merkitty omistusoikeus tästä toimenpiteestä riippuvainen. Myös vastikkeet siirtyvät uudelle omistajalle, huoltoyhtiö osaa muuttaa nimen porrastauluun tms., saat varattua autopaikan ja saunavuoron ja saat äänioikeuden yhtiökokouksessa.