Huhtikuun asuntokauppaluvut toivat myönteisiä uutisia.

Helmi-maaliskuun notkahduksen jälkeen asuntokaupan luvut ovat kääntyneet jälleen kasvuun niin käytettyjen kuin uusien asuntojen kaupan osalta.

Huhtikuussa myytiin 5,5 % enemmän käytettyjä asuntoja kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana ja myös uusien asuntojen myyntimäärät ovat jälleen hienoisessa nousussa. Huhtikuussa 2018 käytettyjen asuntojen kauppamäärät palasivat kasvu-uralle parin vaisumman kuukauden jälkeen. Yhteensä huhtikuussa 2018 myytiin 4850 käytettyä asuntoa. Käytettyjä kerrostaloasuntoja myytiin 7,9 % enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Myös rivitaloasunnot ja omakotitalot kävivät kaupaksi; käytettyjä rivitaloasuntoja myytiin 3,8 % enemmän ja omakotitaloja 1,7 % enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

”Vaikka kauppa kääntyi huhtikuussa talven jälkeen nousuun, jäätiin viiden vuoden keskiarvosta 5 %”, toteaa KVKL:n hallituksen puheenjohtaja, OPKK:n Max Meder. Hänen mukaansa asuntokaupan tilanne on kuitenkin vakaa: kuluttajien luottamus talouteen on vahva ja Suomen Pankin mukaan uusia asuntolainoja on myönnetty alkuvuonna 2018 1,2 % enemmän kuin edellisvuotena vastaavana aikana.

Tilastoasiantuntija Ilkka Lehtinen arvioi, että jos ensimmäisen kolmanneksen trendi jatkuu myös loppuvuonna, päästään vuonna 2018 noin 62 500 vanhan osakeasunnon kauppamäärään eli samaan kuin vuonna 2017.

kiinteistonvalitysalan-keskusliitto-asuntomarkkinatiedote-42018