Remontti yhteisellä kesämökillä – kenelle kotitalousvähennys?

Lähde: Taloustaito 13.5.2019

Remontti yhteisellä kesämökillä – kenelle kotitalousvähennys?

13.5.2019

   
Olemme aviopari ja omistamme tasaosuuksin yhdessä kahden täysi-ikäisen lapsemme kanssa kesämökin. Käytämme kaikki mökkiä vuosittain.Mökillä pitää tehdä lähiaikoina monenlaista remonttia. Me vanhemmat rahoitamme osan remonttifirmalta tilattavista remonteista, osa maksetaan yhdessä lasten kanssa. Miten voimme hyödyntää kotitalousvähennystä?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Tässä tapauksessa te kaikki omistajat voitte vaatia kotitalousvähennystä siltä osin kuin maksatte kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä ennakkoperintärekisteriin merkitylle remonttifirmalle.

Jos remontti rinnastuu uudisrakentamiseen, esimerkiksi mökkiä laajennetaan tai kylmää tilaa otetaan asuinkäyttöön, kotitalousvähennystä ei niiltä osin saa.

Kukin teistä vaatii omassa verotuksessaan kotitalousvähennystä omista maksuistaan. Vähennys lasketaan vain arvonlisäverollisesta työn osuudesta.

Jos remontti maksaa 5 000 euroa, kotitalousvähennystä saa maksimimäärän 2 400 euroa, jos yksi henkilö on vaatinut vähennystä. Aviopari voi siis saada yhteensä 4 800 euroa kotitalousvähennystä, jos remonttikulut ovat yhteensä 10 000 euroa.

Vähennyskelpoista on puolet työn arvonlisäverollisesta hinnasta, kun työ ostetaan ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Lisäksi on vielä 100 euron verovelvolliskohtainen omavastuu.