Kotikadun Digitaalinen asunto-osakekauppa – kauppaa vaikka kotisohvaltasi.

Asunto-osakekaupat voi tehdä myös digitaalisesti tiettyjen pankkien asiakkaat.

Kotikadun kautta voit tehdä DIAS palveluntarjoajan kautta asuntokauppaa jo nyt. Lähiaikoina laajennamme palveluamme myös Asiakastiedon asuntokauppapalvelu.fi konseptiin.

Digitaalinen asunto-osakekauppa ei ole aikaan ja paikkaan sidottua, eli se ei edellytä kaupan osapuolien kokoontumista pankkiin. Myöskään osakekirjojen tilaaminen pankista toiseen hoituu pankkien kesken kuten myös osakkeeseen siirtomerkinnän tekeminen.

Osakekirjat muutetaan tulevaisuudessa sähköisiksi osakerekisterimerkinnöiksi.

Osakehuonerekisteri on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä palvelu, johon on 1.1.2019 alkaen perustetut asunto-osakeyhtiöt jo rekisteröity. Tätä ennen perustetut osakekirjat ovat kuitenkin vielä lähes kokonaan siirtämättä tähän rekisteriin. Digitaalinen asuntokauppa kuitenkin mahdollistaa kaupat sähköisessä alustassa silloin kun ostaja ja myyjä ovat OP:n, Nordean, Danske Bankin, S-Pankin, Aktian tai Handelsbankenin asiakkaita. Kaupan edellytyksenä on myös se, että osakekirjat ovat pankissa lainan vakuutena ja omistus siirretään kaupanteossa kertamaksulla.

Digitaalisen kaupanteon askeleet.

Asunnon myyjä on sopinut kiinteistönvälittäjän kanssa myyntitoimeksiannosta. Tässä vaiheessa ei vielä voi päättää kauppatapaa, mutta Kotikadun välittäjäsi kertoo sinulle perinteisen ja digitaalisen kaupanteon erot ja milloin kumpaa tapaa voidaan käyttää.

Kun ostaja ja myyjä käyvät tarjousneuvottelun ja pääsevät sopimukseen kaupan ehdoista, niin välittäjä tarkistaa osapuolien mahdollisuudet ja halukkuuden tehda kauppaa digitaalisesti tai perinteisesti. Kiinteistönvälittäjä laatii kauppakirjan sekä muut vaadittavat asiakirjat, jotka hyväksytään.

  1. Osapuolien hyväksymä kauppakirja lähetetään DIAS-palveluun.
  2. Ostaja ja myyjä pääsevät tarkistamaan kaupan asiakirjat palvelussa.
  3. Myyjän ja ostajan pankit tekevät omat varmistuksensa ja hyväksyvät kaupan palvelussa.
  4. Kaupantekotilaisuus voidaan sopia kiinteistönvälittäjän toimistoon, kahvilaan tai osapuolet voivat allekirjoittaa kaupan etänä vaikka matkoilla.
  5. Kauppakirja liiteasiakirjoineen hyväksytään verkkopankkitunnuksilla DIAS-palvelussa.
  6. Kauppahinta, mahdollinen varainsiirtovero ja välityspalkkio maksetaan palvelussa sähköisesti kaupanteon yhteydessä.
  7. Palvelusta osapuolet saavat ladattua hyväksytyt asiakirjat ja maksutositteet. Välittäjäsi voi ne myös toimittaa sinulle sähköpostilla tai tulosteena.
  8. Pankit hoitavat tämän jälkeen keskenään osakekirjan siirtomerkinnät ja siirron ostajan pankkiin.

Asuntokauppa on aina iso tapahtuma niin myyjälle, ostajalle kuin välittäjälle.

Kaupantekotilaisuus on osa Kotikadun välityspalvelua. Pyrimme aina sopimaan tilaisuuden esimerkiksi toimistollemme, jossa voimme tarjota kahvit kaupan osapuolille ja juhlistaa kauppaa asiaankuuluvalla kauppalahjalla. Digitaalisen palvelun ajatus on tuoda ajansäästöä ja helppoutta kaupantekoon, joten aina emme saa kaupan osapuolia samaan hetkeen. Se ei kuitenkaan himmennä tapahtuman merkitystä. Tärkeintä on turvalliset kaupat.